ciągi arytmetyczne
Nadia: Ciąg (an) określany jest wzorem an=(48−6n)/n. Wyznacz liczbę wszystkich całkowitych nieujemnych
wyrazów tego ciągu
24 sty 12:34
etna:
Stąd należy szukać rozwiązań wśród liczb, które dzielą bez reszty liczbę 48.
24 sty 12:36
Janek191:
| | 48 − 6 n | | 48 | |
an = |
| = − 6 + |
| |
| | n | | n | |
Za n wstawiamy całkowite dzielniki liczby 48, np.: 1,2,3,4,6,8,12,16,24,48
i liczby do tych przeciwne.
24 sty 12:38
Jerzy:
Nieujemnych, więc nie ma potrzeby wstawiać wszystkich.
24 sty 12:39
Janek191:
Przepraszam, nie doczytałem do końca
24 sty 12:45
SEKS INSTRUKTOR : Przecież n∊N+
Nie ma przecież "minus pierwszego" wyrazu ciągu, ani też zerowego wyrazu. Są tylko dodatnie,
całkowite
24 sty 13:17
Jerzy:
Podstawiaj od: n = 1 do n = 8
24 sty 13:19