POMOCY!
albbb11:
Potrzebuje pomocy w wyznaczeniu D z tego wzoru
24 sty 12:34
relaa:
Z czego to jest? Dodatkowo masz przecież nierówność, a nie równanie.
24 sty 12:46
albbb11: potrzebuje to do projektu na studia z podstaw konstrukcji maszyn
24 sty 12:48
relaa:
Czyli rozumiem, że mianownik nie przyjmuje wartości ujemnych?
24 sty 12:53
albbb11: nie przyjmuje
24 sty 12:55
albbb11: jeżeli to pomoże:
x=12mm
Ms= 26751,3 N*mm
ks= 130MPa
24 sty 13:00
relaa:
M
s ≤ 0.2 • k
s • D
2 − 0.18 • k
s • x •D
0.2 • k
s • D
2 − 0.18 • k
s • x • D − M
s ≥ 0
Dalej liczysz Δ.
24 sty 13:00
albbb11: Pomożesz dalej ?
24 sty 13:06
relaa:
Zapewne D > 0, więc
26D
2 − 280.8D − 26751.3 ≥ 0
Δ = 280.8
2 + 4 • 26 • 26751.3
√Δ ≈ 1691.44
| | 280.8 − 1691.44 | |
D1 = |
| < 0 |
| | 2 • 26 | |
| | 280.8 + 1691.44 | |
D2 = |
| = 37.928 mm |
| | 2 • 26 | |
D ≥ 37.928 mm
24 sty 13:14