pochodna
Dominikaaa: wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji w przedzaile <0,4> f(x) = x+ 2√x
Pomóżcie proszę
24 sty 12:23
Jerzy:
Musimy sprawdzić, czy nie ma ekstremum lokalnego w tym przedziale.
24 sty 12:24
Dominikaaa: | | 1 | |
1 + |
| = 0 tylko nie wiem jak to ruszcyć  |
| | √x | |
24 sty 12:33
jc: To funkcja rosnąca, więc największą wartość przyjmuje na prawym końcu przedziału,
czyli dla x=4, f(4)=8.
24 sty 12:34
24 sty 12:35
jc: Oczywiście najmniejszą wartość równą zero mamy dla lewego końca czyli dla zera.
24 sty 12:35
relaa:
Funkcja jest ściśle rosnąca i ciągła w danym przedziale, więc wystarczy sprawdzić wartości
na krańcach przedziałów. Suma dwóch funkcji rosnących.
24 sty 12:35