pochodna
zdammatme17: z jakiego wzoru najlepiej korzystac liczac taka pochodna?
24 sty 12:12
ICSP: z takiego
(f(g(x))' = f'(g(x)) * g'(x)
24 sty 12:13
Jerzy:
Sprawdzić, czy ułamek się nie skraca .
24 sty 12:13
zdammatme17: skad taki wzor? to nie jest wzor na mnozenie pochodnych chyba
24 sty 12:14
zdammatme17: przerobic na postac iloczynowa czy jak?
24 sty 12:15
5-latek: To jest wzor na pochodna funkcji zlozonej
Na iloczynowa chyba nic nie da bo nie skrocisz (widac juz po wyrazach wollnych
Bedzie troche liczenia

zastanawiam sie nad takim sposobem
Rozbic prawa strone na dwa pierwiastki . policzyc osobno pochodna licznika i mianownika i to
potem podzielic
Ale chyba bedzie wiecej roboty niz wczesniej
24 sty 12:24
zdammatme17: tylko ja nawet nie mialam jeszcze funkcji zlozonej wiec chyba pozostaje mi policzyc tym
| | f(x) | | f'(x)g(x) − f(x)g'(x) | |
sposobem [ |
| ]'= |
| |
| | g(x) | | [g(x)]2 | |
24 sty 12:29
zdammatme17: tylko jak probuje z tego wzoru to nie moge bo obliczen jest masa, nie wiem juz jak to zrobic
24 sty 12:33
zdammatme17: up?
24 sty 12:44
ICSP: | | 1 | | x2 − 3x + 2 | |
y ' = |
| * ( |
| )' |
| | 2√(x2 − 3x + 2)/(x2 − 7x + 12) | | x2 − 7x + 12 | |
24 sty 12:46