zalegla praca domowa
loli: Wyznacz macierz:
(XT*A)T=X+B
−1, 0, 1
A=1 ,1 ,−1
−1, 2, 0
1, −1
B=2, 0
0, 2
24 sty 11:12
jc:
AT XT = X+B
(AT − I)X = B
[−2 0 1] [1 −1]
[1 0 −1] X = [2 0]
[−1 2 −1] [0 2]
−2 0 1 | 1 −1
1 0 −1 | 2 0
−1 2 −1 | 0 2
−2 0 1 | 1 −1
1 0 −1 | 2 0
0 2 −2 | 2 2
−2 0 1 | 1 −1
1 0 −1 | 2 0
0 1 −1 | 1 1
−1 0 0 | 3 −1
1 0 −1 | 2 0
0 1 −1 | 1 1
1 0 0 | −3 1
1 0 −1 | 2 0
0 1 −1 | 1 1
1 0 0 | −3 1
0 0 −1 | 5 −1
0 1 −1 | 1 1
1 0 0 | −3 1
0 0 1 | −5 1
0 1 −1 | 1 1
1 0 0 | −3 1
0 0 1 | −5 1
0 1 0 | −4 2
1 0 0 | −3 1
0 1 0 | −4 2
0 0 1 | −5 1
Jeśli się nie pomyliłem, to X=
[−3 1]
[−4 2]
[−5 1]
Sprawdź! W każdym razie masz sposób.
24 sty 11:37
loli: Dziękuję
24 sty 11:43