maa
mateusz: Sposrod wszystkich wierzcholkow szesciokata o boku dlugosci 1 wybieramy losowo dwa z nich.
Oblicz prawdopodobienstwo ze dlugosc odcinka o koncach w wybranych punk tach bedzie wieksza o
1,5
24 sty 11:12
Jerzy:
Ile jest takich odcinków ?
24 sty 11:22
kasia: Nwm
25 sty 20:20
Jerzy:
No to trzeba policzyć jakie długości mają przekątne.
25 sty 20:21
mateusz: A pomozesz
26 sty 13:21
Jerzy:

Są tylko takie przekątne :
b = 2*a = 2*1 = 2
a − wylicz z trójkąta równoramiennego o ramieniu 1 i kącie rozwartym 120
o
26 sty 13:26
mateusz: I co dalej?
26 sty 21:50
Jerzy:
| | | |
|A| = | ( n ilość odcinków spełniających podany warunek ) |
| | |
26 sty 21:55
Maja: IAI=n
27 sty 11:16
Jerzy:
A dlaczego n ?
27 sty 11:20
Maryla27: n jest zdarzeniem sprzyjającym.
27 sty 13:13
Jerzy:
Nie ... n to ilość odcinków spełniających warunki zadania, czyli ich długość > 1,5
27 sty 13:17
Maryla27: 
n=6
|A|−zdarzenie sprzyjające
27 sty 13:28
Maryla27: Dziękuję i przepraszam.
27 sty 13:31
Jerzy:
Podsumujmy:
Wszystkich odcinków jest 15 ( 6 boków + 9 przkątnych )
Odcinki spełniające warunki zadania ( d > 1,5) to tylko przekątne ( n = 9 )
Losujemy dwa odcinki:
27 sty 13:34
mateusz: Aaaa
27 sty 19:27
Maja: Jerzy, wybieramy dwa punkty, a nie odcinki. stąd IΩI =15, IAI=9.
29 sty 18:25