matma
mateusz: Boki trojkata zawarte sa with prostych l:x−y=0 , k:x+y−4=0 oraz m:x−3y=0 . Oblicz pole tego
trojkata
24 sty 10:39
mateusz: Pomozcie proszs
24 sty 10:41
===:
Popatrz na współczynniki kierunkowe tych prostych
24 sty 10:46
5-latek: prosta l ma rownanie y=x
prosta k ma rownanie y=−x+4
| | 1 | |
prosta m ma rownanie y= |
| x |
| | 3 | |
rysuj te proste w ukladzie
24 sty 10:47
mateusz: Pomozesz Bo ja zielony
24 sty 10:50
===:
1) policz punkty przecięcia prostych ... będziesz miał wierzchołki
2) policz długości przyprostokątnych ... bo ten trójkąt jest prostokątny
(prosta x−y=0 oraz x+y−4=0 są prostopadłe .... dlaczego

)
24 sty 10:53
mateusz: To znaczy?
24 sty 10:56
===:
to znaczy wszystko jasne
24 sty 10:59
===:
Chcesz rozwiązywać zadania nie zaglądając do teorii?
24 sty 11:00
5-latek: Ze naprawde jestes zielony

Albo z postaci ogolnej prostej l i k albo z postaci kierunkowej tych prostych (zobacz na moj
post
widzisz ze prosta l ma wspolczynnik kierunkowy a=1 a prosta k a
1=−1
proste sa prostopadle gdy a*a
1=−1 (co tutaj masz
Z tego wynika ze ten trojkat bedzie prostokatny
24 sty 11:00
Jerzy:
Masz proste: y = x oraz y = −x +4
Porównujemy: x = − x + 4 ⇔ 2x = 4 ⇔ x = 2 i y = x = 2 i masz punkt A(2,2)
Licz dalej...
24 sty 11:02
5-latek:

Czarna y=x
czerwona y=−x+4
24 sty 11:06