W trojkacie rownoramiennym podstawa wynosi 30cm a wysokosc 20cm
Obliczyc wysokosc opuszczona na ramie trojkata
Sposobem na porownanie pol trojkatow to zrobie
Mnie interesuje sposob na pliczenie wysokosci AE z podobienstwa trojkatow CDB i AEB
Te trojkaty sa podobne z cechy KKK bo maja rowne kąty gdyz maja ramiona odpowiednio
prostopadle
Ramie AB jest postopadle do CD i ramie CB jest prostopadle do ranienia AE
Teraz jak wyliczyc ta wysokosc AE z tego podobienstwa ?
Prosilbym tak jak na maturze
| AB*CD | ||
AE= | ||
| BC |
| 30*20 | ||
AE= | = 24cm | |
| 25 |
Znalazłeś trójkąty podobne ... to układaj proporcję odpowiednich boków
Nie mysle (mialem trudna rozmowe