Całka
qwerty: Mam taką całkę:
Jak ją obliczyć?
24 sty 09:30
jc: Względem x? Czy mianownik jest poprawny?
24 sty 09:33
qwerty:
Co dalej
24 sty 16:07
grzest: | | ex | | 1 | | 1 | |
∫eitx |
| dx= |
| ∫e(it+1)xdx= |
| e(it+1)+C. |
| | e−1 | | e−1 | | (it+1)(e−1) | |
Ponadto
| | ex | | eit(x+1) | |
∫eitx |
| dx ≠ ∫ |
| . |
| | e−1 | | e−1 | |
24 sty 19:35
jc: Dobrze liczysz. Tylko po co Ci ten mianownik e−1 ?
24 sty 19:38
grzest: Wynik całkowania (pierwszy wiersz) powinien mieć postać:
| | 1 | |
= |
| e(it+1)x+C. |
| | (it+1)(e−1) | |
Przepraszam za pomyłkę.
24 sty 19:40
jc: No tak, zgubiłeś wcześniej x.
24 sty 20:03