granice
przemek: Oblicz granicę ciągu
| | 1 | |
limn−>∞ [ |
| *(n2+2)]n2+1 |
| | n2 | |
| | x2 | |
oraz granice funkcji limx−>∞ |
| |
| | e3x | |
z góry dziękuję
24 sty 08:57
Jerzy:
| | 2 | | n2+1 | |
1) = lim[(1+ |
| )n2]k , gdzie: k = |
| i lim k = 1 |
| | n2 | | n2 | |
| | 2 | |
stąd: = lim(1+ |
| 1 = (e2)1 = e2 |
| | n2 | |
24 sty 09:07
Jerzy:
| | 2x | | 2 | | 2 | |
2) = [H] = lim |
| = [H] = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | 3e3x | | 9e3x | | +∞ | |
24 sty 09:10
przemek: dziękuję
24 sty 09:24
przemek: mógłby mi Pan wytłumaczyć ostatni przyklad?
24 sty 10:05
Jerzy:
Dwa razy reguła de l'Hospitala.
24 sty 10:13