kombinacje
asiab:
Ze zbioru {1,2,3 ...3n+2} wybieramy 2 liczby.
Na ile sposobów można dokonać tego wyboru aby różnica tych liczb była podzielna przez 3?
24 sty 00:17
jc: "dwie różne liczby" ?
n=2
1 2 3
4 5 6
7 8
24 sty 00:47
asiab: nie rozumiem do końca o co chodzi

wybieramy 2 liczby z n + 2 liczny z n+1
dlaczego?
24 sty 08:59
jc: Spójrz na przykład z n=3.
1 2 3
4 5 6
7 8 9
10 11
Jeśli chcesz mieć różnicę podzielną przez 3, musisz dwie liczby wybrać
z jednej kolumny. Z pierwszej i drugiej możesz to zrobić na 6 sposobów,
z trzeciej na trzy. W sumie masz 2*6+3=15 możliwości.
24 sty 09:11
Asiab: Dziękuję !
24 sty 09:25