algebra
Bohdan: Dana jest prosta l opisana rownaniami x = 1−t ; y = 2−3t ; z = 2t
Do wyboru cztery punkty
A=(1,2,2)
B=(−1,−3,2)
C=(1,2,0)
D=(3,5,−4)
Potrzebuje rozwiazania, nie zaznaczenia odpowiedzi. Wedlug kodu poprawne sa odpowiedzi C i D
Dziekuje
23 sty 23:16
Bohdan: Potrzebuje punktu ktory lezy na prostej l.
23 sty 23:18
zlotychlopak: Wspolrzedne tych punktow A B C D sa w postaci (x,y,z) podstawiasz sobie po kolei do A,B,C,D i
np. dla C masz ze:
1−t=0 wiec t=0 dalej, y=2−0=2 (czyli zgadza sie) i z=2*0=0 tez sie zgadza wiec C.
23 sty 23:23
zlotychlopak: mialo byc: 1−t=1 (wspolrzedna x)
23 sty 23:24
Bohdan: ok wszystko dobrze ale w kluczu jest ze D jest poprawne a ja nie moge rozgryzc tego jakim cudem
czy to blad odpowiedzi czy cos z moim rozumowaniem jest nei tak
23 sty 23:28
Mila:
np. tak:
A=(1,2,2)
1=1−t⇔t=0 ⇒y=2 i z=0 ⇔A∉l
B=(−1,−3,2)
−1=1−t⇔t=2 ⇒y=2−3*2=−4⇔B∉l
C=(1,2,0)
1=1−t, t=0 ⇒y=2 i z=0 ⇔A∊l
D=(3,5,−4)
3=1−t⇒t=−2⇒y=2−3*(−2)=2+6=8, z=−4⇔D∉l
2) mozna napisać równanie w postaci kierunkowej łatwiej sprawdzać:
D=(3,5,−4)
| 5−2 | |
| =−1 ≠−2 punkt nie należy do prostej l. |
| −3 | |
23 sty 23:34