23 sty 23:08
Jack: cechy grupy to łączność, wewnętrzność, element neutralny i odwrotny oraz jesli przemiennosc to
abelowa,ale jak to moge zrobic z macierza?
23 sty 23:27
jc: Policz iloczyn
[1+a −a]
[a 1−a]
*
[1+b −b]
[b 1−b]
23 sty 23:34
23 sty 23:34
g:
1) wewnętrzność
M = I + [ a −a / a −a ], N = I + [ b −b / b −b ]
M*N = I + [ a −a / a −a ] + [ b −b / b −b ] + [ 0 0 / 0 0 ] =
= I + [ (a+b) −(a+b) / (a+b) −(a+b) ]
mnożenie nie wyprowadza ze zbioru dozwolonych macierzy
2) łączność − zachodzi
3) element neutralny
istnieje jedynka "1" = I + [ 0 0 / 0 0 ]
4) odwracalność
(I + [ a −a / a −a ]) * (I + [ −a a / −a a ]) = "1"
23 sty 23:35
Jack: niestety g ale chyba CIe nie rozumiem... : (
i prawdopodobnie rozpatrujesz inna macierz niz ja mialem na mysli
23 sty 23:38
jc: =
[1+a+b −a−b]
[a+b 1−a−b]
Nie wiem, jak mnożyłeś?
Widać, że nadal mamy taką samą postać oraz, że dla b=−a mamy macierz odwrotną.
a=0 daje macierz jednostkową.
23 sty 23:44
jc: Podejrzałem Wolframa, wystarczył mały krok i miałbyś co trzeba.
g rozpatrywał tą samą macierz.
23 sty 23:46
Jack: oki, dzieki
24 sty 00:02
Jack: apropos, skad wiadomo ze dla b = −a jest odwrotna i ze zachodzi łącznosc
24 sty 00:05
jc: Jak podstawisz b=−a, to iloczyn będzie macierzą jednostkową.
Łączność − po prostu mnożenie macierzy jest łączne.
24 sty 00:08
Jack: A ok. Dzieki
24 sty 00:09