Oblicz wyznacznik macierzy X
JanuszTracz: Niech A, B i X będą macierzami kwadratowymi trzeciego stopnia. Oblicz wyznacznik
| | 1 | |
macierzy X wiedzac, ze (AXB)−1= AB oraz BA=− |
| I. I oznacza macierz jednostkowa. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Liczyłem sobie tak, że z drugiego równania wyznaczyłem − |
| B=I*A−1 i nic mi to raczej |
| | 2 | |
niedało. Nie rozumiem tego zadania za bardzo, ktoś może mi wytłumaczyć krok po kroku jak mam
je rozwiązać?
23 sty 21:08
K: B−1X−1A−1=AB (*B lewostronnie)
X−1A−1=BAB
X−1A−1=−1/2I*B (*A prawostronnie)
X−1=−1/2B*A
X−1=−1/4I
23 sty 22:02
JanuszTracz: Dziękuje, nie myslalem, ze moze byc az tak proste.
24 sty 09:46
Janek: Dlaczego zamieniłeś (AXB)−1 na B−1X−1A−1 jak mnozenie macierzy jest nieprzemienne?
24 sty 10:56
jc:
BA=−(1/2)I, macierze mają rozmiary 3x3. det BA = −1/8.
det BA = det B det A
det(AXB)−1 = 1/(det B det X det A) = −8/det X
Mamy więc −8/det X = − 1/8. Stąd det X = 64.
24 sty 11:04