Problem z macierzą.
ZielonyMatematyk.: Witam!
Jak policzyć wektory własne i główne macierzy:
| 3 0 4 |
A = | 0 −1 0 |
|−2 0 −3 |
Wychodzą wartości własne: λ
1 = −1
II i λ
2 = 1
I.
Dla: λ
2 = 1
I wektor v
1 = [ −2, 0 1 ]
T.
Dla: λ
1 = −1
II wektor v
2 = [ 1, t, −1]
T; t ∊ R.
I tu jest problem, bo dla −1 musi być jeszcze wektor 2 rzędu, bo jest to 2−krotna wartość
własna.
Potrzebne to jest do macierzy P.
A = PJP
−1.
Bez tego trudno bedzie podnieść A do wielkiej potęgi

.
Jakieś pomysły?
23 sty 20:28
K:
4 0 4
0 0 0
−2 0 −2
4x+4z=0
−2x−2z=0
x=−z
y dowolne
z=a
y=b
x=−a
a,b ∊R
(x,y,z)=(−a,b,a)=a(−1,0,1)+b(0,1,0)
23 sty 21:54
jc: [1]
[0]
[−1]
[2]
[0]
[−1]
[0]
[1]
[0]
23 sty 22:03
ZielonyMatematyk.: Dzięki!
Jednak dalej coś jest nie tak...
Mam macierz Jordana:
|−1 1 0 |
|0 −1 0 |
|0 0 1|
Do macierzy P wkładam te wektory i mnożę: A = P*J*P
1. I wychodzi sprzeczność. Jak to możliwe ?

.
Mam pytanie: Który z tych 2 wektorów dla wartości własnej −1 jest wektorem własnym, a który
wektroem 2 rzędu?
Czy oba są własnymi? Bo jak tak, to mam macierz Jordana źle. Pogubiłem się... Robiłem już takie
potęgowania
wiele razy, ale ten przykład to jakiś dziwny

.
23 sty 23:13
jc: Zielony matematyku, rozpatrywaną macierz możesz zdiagonalizować.
Zmieniając kolejność elementów bazy otrzymasz
P=
[1 0 2]
[0 1 0]
[−1 0 −1]
PJP−1=macierz diagonalna
23 sty 23:25
jc: Usuń drugie zdanie. Niechcący zostawiłem. Reszta o.k.
23 sty 23:26
ZielonyMatematyk.: Dzięki!
Po zamianie macierzy Jordana na dobrą wszystko się zgadza. Ciekawi mnie tylko 1: dwie klatki
Jordana dla −1 świadczą o tym, że są dla −1 2 wektory własne. Czyli oba wyznaczone dla −1
wektory są wektorami własnymi? Bo normalnie wyznacza się własne, robi macierz Jordana, a jak
własnych jest za mało, to przy tworzeniu macierzy P trzeba sobie znaleźć jeszcze wektory
większych rzędów.
To jak to jest?
24 sty 10:35
jc: Różnie jest.
[1 0]
[0 1]
każdy wektor jest wektorem własnym z wartością własną 1.
[1 1]
[0 1]
Masz tylko jeden wektor własny.
Zmieniając kolejność elementów bazy w rozpatrywanym przypadku otrzymasz
[3 4 0]
[−2 −3 0]
[0 0 1]
Teraz chyba widzisz dlaczego było łatwo?
24 sty 11:08