stereometria
LastArabianChild: Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną zawierającaą dwie przeciwległe
krawędzie boczne ma pole równe P. Wierząc, że wszystkie krawędzie ostrosłupa mają taką
samądługość, oblicz objętość tego ostrosłupa.
23 sty 20:28
Jolanta: a−krawędzie przekrój to trójkąt,którego podstawą jest przekątna kwadratu=a
√2 jego
wysokość H
| | a√2 | | a√2 | |
2 H2+( |
| )2=a2 wyznaczam H= |
| podstawiam do pierwszego |
| | 2 | | 2 | |
podstawiamy do wzoru na objętość a
2 i H
23 sty 21:39