dowód algebraiczny
Soph: Udowodnij, że dla dowolnych liczb x,y:
(x+y)(1+xy) ≤ (1+x2)(1+y2)
23 sty 19:50
yht:
(x+y)(1+xy) ≤ (1+x2)(1+y2)
x + x2y + y + xy2 ≤ 1 + y2 + x2 + x2y2
x + x2y + y + xy2 − 1 − y2 − x2 −x2y2 ≤ 0 |*(−1)
−x −x2y − y − xy2 + 1 + y2 + x2 + x2y2 ≥ 0
x2y2 − xy2 + y2 − x2y − y + x2 − x + 1 ≥ 0
(x2−x+1)y2 − (x2+1)y + x2−x+1 ≥ 0
funkcja zmiennej y, z parametrem x
udowodnimy, że dla dowolnej wartości parametru x∊R
nierówność (x2−x+1)y2 − (x2+1)y + x2−x+1 ≥ 0 jest spełniona dla każdego y∊R
będzie tak wtedy, gdy a>0 i Δ≤0 (część wspólna tych 2 warunków gwarantuje że parabola
ay2+by+c leży cała nad osią x czyli przyjmuje wartości ≥0 dla dowolnego y∊R)
a = x2−x+1, b = −(x2+1), c = (x2−x+1)
warunek na a:
a>0
x2−x+1>0
Δa = (−1)2−4*1*1 = 1−4 = −3 < 0
brak miejsc zerowych
parabola x2−x+1 leży cała nad osią x
zatem z warunku a>0 mamy x∊R
warunek na deltę:
Δ≤0
Δ = b2−4ac
Δ = (x2+1)2−4*(x2−x+1)(x2−x+1) = (x2+1)2−4(x2−x+1)2 = (x2+1)2−(2x2−2x+2)2 =
= [x2+1−(2x2−2x+2)]*[x2+1+2x2−2x+2] = (x2+1−2x2+2x−2)(3x2−2x+3) =
= (−x2+2x−1)(3x2−2x+3) = −(x2+2x+1)(3x2−2x+3) = −(x+1)2(3x2−2x+3)
Δ≤0 → −(x+1)2(3x2−2x+3) ≤ 0 |*(−1)
(x+1)2(3x2−2x+3) ≥ 0 |:(x+1)2
(3x2−2x+3) ≥ 0
Δx = (−2)2−4*3*3 = 4−36 = −32 < 0
stąd rozwiązaniem nierówności (3x2−2x+3) ≥ 0 jest x∊R
więc warunek Δ≤0 jest spełniony dla x∊R
23 sty 21:10
relaa:
Można tak zapisać to wyrażenie.
x
2y
2 − xy
2 + y
2 − x
2y − y + x
2 − x + 1 ≥ 0
| 1 | |
| [x2(y − 1)2 + y2(x − 1)2 + (y − 1)2 + (x − 1)2] ≥ 0 |
| 2 | |
23 sty 23:21