Zadanie
jola: Krótsza przekątna rombu dzieli go na 2 trójkąty równoboczne.Oblicz pole i obwód tego rombu ,
jeżeli dłuższa przekątna ma 6√3 cm długości.
Proszę o rozwiązanie!Z góry dziękuję.
15 sty 22:46
Anna: pomagam
15 sty 22:47
jola: ani wielkie dzieki za udzielona pomoc
15 sty 22:50
jola: to jest troche porabane zadanie co nie?
15 sty 22:53
Anna:

d
1 = a , d
2 = 6
√3 cm
| | a√3 | |
d2 = 2* |
| , czyli a√3 = 6√3 ⇒ a = 6 cm |
| | 2 | |
d1 = 6 cm
| | 1 | |
P = |
| *d1*d2 = 18√3 cm2, ob = 4a = 24 cm |
| | 2 | |
15 sty 22:55
justka: h− połowa dłuższej przekątnej , która jest równocześnie wysokością trójkąta równobocznego
a − długość boku rombu
h = 0,5 *6√3= 3√3
h = a*√3*0,5
3√3 = a*√3*0,5
a = 6
P = 0,5*a*6√3
P = 18√3
Obw = 4*a
Obw = 24
15 sty 23:07