pochodna
MrM: | | 2x4 − 3 | |
Oblicz pochodną: f(x) = |
| |
| | √2 + √3 | |
23 sty 19:30
Adamm: (xn)'=nxn−1
(f(x)+g(x))'=f'(x)+g'(x)
(c*f(x))'=c*f'(x)
23 sty 19:32
MrM: | | 8x3 | |
wyszło mi coś takiego f'(x) = |
| ale nie jest to wynik taki jak mam w odp |
| | √2 + √3 | |
23 sty 19:48
Adamm: jak masz w odpowiedzi
23 sty 19:49
Janek191:
Wynik jest ok

Może trzeba usunąć niewymierność z mianownika ?
23 sty 19:50
MrM: w odp mam f'(x) = −8x3(√2 + √3)
23 sty 19:51
MrM: faktycznie wystarczy usunąć niewymierność dzięki!
23 sty 19:51
Adamm: no nie, w tym przypadku odpowiedź jest błędna
23 sty 19:53
MrM: w nawiasie powinno być (
√2 −
√3)
23 sty 19:56