rownanie prostej , plaszcyzny
SzteX: 1.Wyznaczyc rownanie ogolne plaszczyzny zawierajacej os oy i przechodzacej przez pkt P(7,2,8).
2.Wyznaczyc rownanie parametryczne prostej prostopadlej do osi ox i przechodzacej przez pkt
P(3,4,5)
23 sty 19:20
Mila:

1)
P(7,2,8)∊π
O(0,0,0)
[0,1,0]− wektor kierunkowy osi OY
OP
→=[7,2,8]
n
→=[0,1,0] x [7,2,8]=[8,0,−7]
π: 8*(x−7)−7*(z−8)=0
8x−7z=0
23 sty 22:34
Mila:
P(3,4,5)
[1,0,0]−wektor normalny płaszczyzny
π: Ax+By+Cz+D=0 , P∊π
1*x+0y+0z+D=0
1x+D=0
1*3+D=0 ,D=−3
π: x−3=0 równanie normalne płaszczyzny.
Płaszczyzna jest prostopadła do osi OX, jest równoległa do osi OY i osi OZ
Wektory:
u→ [0,1,0]
v→ [0,0,1] są równoległe do płaszczyzny
równanie parametryczne:
x=3+0t+0s
y=4+1t+0s
z=5+0t+1s, t,s∊R⇔
π:
x=3
y=4+t
z=5+s
t,s∊R
23 sty 22:57