Proszę o wykonanie jak najszybciej
Michał_: 1. Zbadać czy istnieje granica i jeśli tak to obliczyć:
lim (2n2n+1)2n
x→∞
2.Obliczyć granice:
lim (√1−2x−x2 − (1+x))/2x
x→0
3.Obliczyć całkę:
∫ (1−zx)2 dz
4.Całkując przez części obliczyć całkę:
∫cosx ln(ctgx)dx
5.Całkując przez podstawianie obliczyć całkę:
∫ (arctg x)21+x2 dx
6. Stosując odpowiednie podstawienie obliczyć całkę:
∫ dxx2 − 6x +12x)
7.Obliczyć całkę funkcji wymiernej:
∫ (2x3 + x2 +5x +1)dx(x2)(x2 −x +1)
8. Obliczyć całkę funkcji trygonometrycznych:
∫sin3 xdx
9.Obliczyć całki funkcji niewymiernych:
∫ dx(x+1) √1−x
10. Obliczyć całkę
∫ (x−3)dx√x2 + 4x +5
11. Na podstawie definicji znaleźć wzór na pochodną funkcji:
y= −2 + 5x2
12. Napisać równanie stycznej do lini y= x23 w punkcie x=1
13. Pod jakim kątem linia y = sin x przecina oś OX?
14. Dla funkcji y = (1+x √x)x obliczyć y'(0) − y'(1)
15. Pokazać, że pochodna fukcji f(x) = 1−x + x2 − x3√2 jest fukcją parzystą
16. Znaleźć punkty, w których następujące punkty nie posiadają pochodnych:
a) y= |x+2|
b) y= |x| + |x−1|
Wyniki zilustrować rysunkiem.
17. Obliczyć pochodne funkcji:
y= ex √1−e2x + arcsin ex
18. W jakim punkcie styczna do paraboli y = x2 +1
a) jest równoległa do osi OX
b) tworzy z dodatnim kierunkiem osi OX kąt α= π3
19. Jaki warunek muszą spełnić współczynniki a,b i c, aby parabola y= ax2 + bx + c była
styczna do osi OX.
20. Znaleźć kąt przecięcia krzywych y = x 2 i y=x
23 sty 18:51
echech: | | 2n | |
1)lim |
| = 1 jesli sie nie myle |
| | 2n(1+ 12n) | |
23 sty 18:56
Michał_: UP!
23 sty 22:03
piotr: 1)
| | 1 | | −1 | |
lim (1− |
| )2n = lim (1+ |
| )2n = e−1 |
| | 2n+1 | | 2n+1 | |
23 sty 22:29
Adamm: 16. a) x=−2
b) x=0, x=1
18. a) (0, 1)
19. a≠0, b
2−4ac=0
23 sty 22:32
Adamm: x
2=x dla x=0 lub x=1
| | 1 | |
w punkcie 0, tgα=1, w punkcie 1, tgα= |
| |
| | 3 | |
23 sty 22:35
Michał_: Mógłbym prosić o reszte?
24 sty 06:37
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3) = |
| ∫(1 − 2z + z2)dz = |
| *(z − z2 + |
| z3) + C |
| | x | | x | | 3 | |
24 sty 08:26
Jerzy:
| | 1 | |
5) arctgx = t ; |
| dx = dt |
| | 1+x2 | |
| | 1 | | 1 | |
....= ∫t2dt = |
| t3 + C = |
| arc3tgx + C |
| | 3 | | 3 | |
24 sty 08:30
Jerzy:
8) cosx = t − sinxdx = dt
| | 1 | |
= ∫sin2x*sinxdx = ∫(1 − cos2x)*sinxdx = −∫(1 − t2)dt = −∫dt + ∫t2dt = −t + |
| t3 + C = |
| | 3 | |
24 sty 08:34
Jerzy:
| | 2 | | 2 | | 1 | |
f'(x) = |
| x ; f'(1) = |
| ; f(1) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
Styczna: y = f'(1)(x − 1) + f(1) = |
| (x − 1) + |
| = |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
24 sty 08:39
Jerzy:
15) Pochodna tej funkcji nie jest funkcją parzystą.
24 sty 08:42
Jerzy:
19) a ≠ 0 i b2 − 4ac = 0
24 sty 08:43
Jerzy:
| | 5(x+h)2 − 2 − (5x2 − 2) | | 10xh + 5h2 | |
11) = limh→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | h | | h | |
= lim
h→0(10x + h) = 10x
24 sty 08:49
Jerzy:
...w ostatnim nawiasie powinno być: (10x + 5h)
24 sty 08:51
Michał_: Mógłbym prosić jeszcze o zadania 2,4,6,7,8,9,10,13,14,17,20 ?
24 sty 19:50
jc:
| | 2n | | 2n+1 | | 1 | |
( |
| )2n = 1 / ( |
| )2n = 1 / (1 + |
| )2n →1 / e |
| | 2n+1 | | 2n | | 2n | |
24 sty 19:54
Kacper:
Zadania na egzamin? poprawkę? Więcej nie było?
24 sty 19:56
jc:
∫cosx ln(ctgx)dx = − ∫ (sin x)' ln tg x dx = − sin x ln tg x + ∫ 1 / cos x dx
| | 1 | | 1+sin x | |
= − (sin x) (ln tg x) + |
| ln |
| |
| | 2 | | 1−sin x | |
24 sty 20:01
Michał_: mógłbym prosić o pozostałe?
25 sty 22:43