Znajdź wymiary strony - zadanie tekstowe. Funkcja kwadratowa.
Sonia: Strona książki ma obwód równy 68 cm. Oblicz, jakie wymiary powinna mieć strona tej książki, aby
zapełnić maksymalną powierzchnię druku, jeśli zakłada się, że marginesy boczne i dolny mają po
1 cm, a margines górny 2 cm.
15 sty 22:31
Anna: pomagam
15 sty 23:06
Anna:

ob = 68 cm, 2a + 2b = 68 ⇒ a + b = 34 ⇒
a = 34 − b
P
max = ?
P
max = (a − 2)(b − 3) = ab − 3a − 2b + 6 = (34−b)*b −3(34−b) −2b +6 =
= 34b −b
2 −102 + 3b −2b +6
P(b) = −b
2 + 35b − 96
| | −b | | −35 | | 1 | |
bmax = |
| = |
| = 17 |
| [cm] |
| | 2a | | −2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
amax = 34 − 17 |
| = 16 |
| [cm] |
| | 2 | | 2 | |
Odp. Strona książki powinna mieć wymiary :
16,5 cm i
17,5 cm.
15 sty 23:19
Sonia: Dziękuję Ci bardzo !
16 sty 14:12