matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Notacja O duże
Opos:
Notacja O duże Sprawdź, czy n
22
=O(n
13
) Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to sprwadzić ?
n
22
n
9
Wystarczy policzyć granicę lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
∞
?
n
13
1
23 sty 18:43
Adamm:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Asymptotyczne_tempo_wzrostu#Zale.C5.BCno.C5.9Bci_algebraiczne_.CE.9F.2C_.CE.BF.2C_.CE.A9.2C_.CF.89.2C_.CE.98
23 sty 18:48
Opos:
Czyli jeżeli dostanę obojętnie jaką liczbę to jest prawdziwe, a jeżeli
∞
to nieprawdziwe, dobrze rozumiem ?
23 sty 19:06
Adamm:
tak
23 sty 19:07
Opos:
Dziękuję.
23 sty 19:09