rownanie płaszcyzny
SzteX: Czy moglby mi ktos pomoc w tym zad ?
Wyznacz równanie ogólne płaszczyzny będącej symetralna odcinka o końcach A(2;1;4) i B(8;3;10)
23 sty 17:25
Mila:
π : Ax+By+Cz+D=0 równanie szukanej płaszczyzny
A(2;1;4) i B(8;3;10)
AB
→=[6,2,6] ⊥π
| | 2+8 | | 1+3 | | 4+10 | |
S=( |
| , |
| , |
| )=(5,2,7) − wsp. środka AB |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S∊π
π: 6*(x−5)+2*(y−2)+6*(z−7)=0⇔6x−30+2y−4+6z−42=0
6x+2y+6z−76=0 /:2
π: 3x+y+3z−38=0
23 sty 17:45
SzteX: a możemy od razu przyjąć ze wektor naturalny płaszczyzny to będzie [3,1,3] ? czy trzeba to
jakos udowodnic dlaczego tyle wynosi ?
i wtedy dostane rownananie 3x+y+3z +D=0 i za x,y,z podstawie pkt S( 5,2,7) wylicze z tego D i
tez wyjdzie.
23 sty 18:41
Mila:
Wektor "normalny".
Oczywiście, że można, bo :
[6,2,6] || [3,1,3]
23 sty 18:44
SzteX: ok , dzięki
23 sty 18:46
Mila:
23 sty 19:01