regula de l' hospitala
rafal: Oblicz za pomocą reguły de L' Hospitala:
granica przy x→0: lim(ctgx)1lnx
23 sty 16:56
rafal: up
27 sty 13:28
rafal: pomyslalem ze zrobie to w ten sposob ze zamienie podstawe potęgi na liczbe eulera − e
i bedzie tak (pomine słówko "lim" zeby bylo czytelniej) :
eln(ctgx)1lnx = e1lnx*ln(ctgx)
i teraz mając to w takiej pozycji przeniose słówko lim z dołu do góry czyli do potęgi i w
potędze zastowsuje de L' Hospitala.
Czy dobrze do robie ? Nie chce by mi ktos to rozwiazywal lecz zeby potwierdzil czy dobrze
kombinuje.
27 sty 13:50
Jerzy:
| | ln(ctgx) | |
Liczysz reguła H granicę: limx→0 |
| |
| | lnx | |
27 sty 13:54
piotr: lim
x→0e
ln(ctg(x))/ln(x)
| | (ln(ctg(x)))' | | −tg(x)/sin2(x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | (ln(x))' | | 1/x | |
| | −x | |
= limx→0 |
| = −1 |
| | sin(x)cos(x) | |
27 sty 15:17
piotr: limx→0(ctgx)1/lnx = e−1
27 sty 15:18