Pochodna, ekstremum lokalne
Anna: Witam, nie mogę poradzić sobie z wyznaczeniem ezstremum lokalnych tej funkcji:
głównie nie rozumiem jak wyznaczyć pochodną ułamka
23 sty 16:18
Metis: Zastosuj wzór na pochodną ilorazu:
Albo:
23 sty 16:21
Anna:
| | 2x3+4x−2x3−10x | |
gdy stosuje wzór to wychodzi mi |
| |
| | (x2+2)2 | |
przyrównując do zera −6x=0
a w odpowiedziach mam
√3 i −
√3
23 sty 16:32
Anna: Nie nie pomyliłam odpowiedzi tam jest tylko fmin 0
23 sty 16:40
===:
dla porządku ... sprawdź znaki w swojej pochodnej
23 sty 16:46
Anna:
| 2x(x2+2) − ((x2−5)2x) | | 2x3+4x− (2x3+10x) | |
| = |
| i potem wychodzi mi |
| (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
to co opisałam wyżej
23 sty 16:59
===:
sprawdzaj dalej
23 sty 17:01
Anna: ale co tu sprawdzać wydaje mi się, że wszystko ok liczę że może ktoś tu zauważy błąd i wyjaśni
mi co robię źle
23 sty 17:04
===:
| | 2x(x2+2)−2x(x2−5) | | 2x3+4x−2x3+10x | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
23 sty 17:07
Anna: Myślałam, że trzeba zmienić tam znaki w całym wyrażeniu
Dziękuję
23 sty 17:09
===:
23 sty 17:30