f
jaa: jak obliczyć:
6=3*3log8(x−1)
23 sty 15:58
23 sty 16:01
jaa: help
23 sty 16:44
===:
zapisz porządnie swoje zadanie. Tam masz ciąg geometryczny
23 sty 16:51
jaa: 1 pytanie jest dobrze obliczyć tylko.
a 2 pytanie odnosi się do zadania zawartego w linku, dlaczego nie ma takiego warunku
3log8(x − 1) =0
23 sty 17:04
jaa: ej? czemu nikt nie odpowiada
23 sty 17:58
jaa: yyy help?
23 sty 18:35
===:
Przecież tam masz wszystko wyjaśnione ... czytaj treść zadania

Wyrazy ciągu maja być dodatnie
23 sty 19:02
===:
a Twoje zadanie
6=3*3log8(x−1)
2=3log8(x−1) ⇒ 82=(x−1)3 ⇒ (23)2=(x−1)3
22=x−1 ⇒ 4=x−1 ⇒ x=5
23 sty 19:05
jaa: ale co z tego, a w 2 przypadku to co? po za tym jest powiedziane tylko że log8(x − 1) >0 a nie
3log8(x − 1)>0
23 sty 19:06
jaa: ską ty wziąłeś 22=x−1
23 sty 19:07
===:
w piętkę gonisz
jeśli log
8(x−1)>0 to i 3log
8(x−1)>0 i 1128log
8(x−1)>0
23 sty 19:09
===:
(23)2=(22)3=43
23 sty 19:10
jaa: a bo co 0__0 ....
można tak zamienić, nie wiedziałem, znasz się na wektorach ?bo pytam się na forum i nikt nie
odpowiada
23 sty 19:22
===:
"ej... czemu nikt nie odpowiada" nie zachęca do pomocy ...
23 sty 19:27
jaa: no ale co? no zapytałem się i nikt nie odpowiada bo nikt nie umie
23 sty 19:39
===:
i wszystko jasne ... serdecznie Ci dziękuję za pomoc
23 sty 19:43
jaa: czekaj, co wy wszyscy dziś jacyś naćpani
23 sty 19:46