Wyznaczyć dystrybuantę
qwerty: Mam zmienną losową x o gęstości:
| | ⎧ | 29x, dla 0 <= x <= 3 | |
| f(x) = | ⎩ | 0 , dla x < 0 i x > 3 |
|
Mam wyznaczyć jej dystrybuantę.
23 sty 15:48
qwerty:
24 sty 09:09
g: Ogólnie: D(x) = ∫−∞x f(u)du
D(x) = 0 dla x ≤ 0
D(x) = 1 dla x ≥ 3
D(x) = ∫0x (2/9) u du = (2/9) u2/2 |0x = x2/9 dla 0 < x < 3
24 sty 15:47
qwerty: Dzięki Wielkie za rozwiązanie. Już rozumiem.

A teraz mam obliczyć do tego prawdopodobieństwo P(x ≥ 2).
| | 4 | | 5 | |
Wyszło mi: 1 − F(2) = 1 − |
| = |
| . Dobrze  |
| | 9 | | 9 | |
24 sty 16:00
g: dobrze!
24 sty 16:09
qwerty: Dzięki.

Jeszcze pytanko. Czemu D(x) = 0 dla x ≤ 0? W treści zadania jest 0, dla x < 0...
24 sty 16:12
g: Ta dystrybuanta jest ciągła, więc wszystko jedno czy < czy ≤.
24 sty 23:28