granice
gosik: Jak policzyc granice
| | x2 −√x | |
a) lim → x=1 |
| jakim sposobem  jesli moglby ktos wyjasnic po kolei |
| | √x − 1 | |
| | 3 | | 1 | |
b) lim → x=1 ( |
| − |
| ) |
| | x3−1 | | x−1 | |
23 sty 14:47
Jerzy:
a) Np. regułą H.
23 sty 14:54
gosik: reguła h? i oba tą samą?
23 sty 14:57
gosik: a rozumiem ze chodzi co o regule Hospitala tak przeczytałam w necie, niestety jeszcze nie
miałam tej reguły wiec nie wiem, mialam tylko wyciaganieprzez nawiaz,mnozenie przez
sprzezeniei na sume ciagow

moze wiec ktos pomoc?
23 sty 15:07
gosik: pomocy

nie wiem jak to obliczyc
23 sty 15:18
Krzysiek: Niech t=
√x
| | x2−√x | | t4−t | | t(t3−1) | |
limx→1 |
| =limx→1 |
| =limx→1 |
| = |
| | √x−1 | | t−1 | | t−1 | |
| | t(t−1)(t2+t+1) | |
limx→1 |
| =limx→1t(t2+t+1)=3 |
| | t−1 | |
23 sty 15:31
gosik: moge sobie tak zrobic ze to z jakiej racji te x2 zmieniamy na t4 w sensie rozumiem to., ale
nie moglam podnieść x zamiast uzywac tego t?
23 sty 15:33
gosik: ktos odpowie?
23 sty 16:34
zef: | | x2−√x | | | | 1,5 | |
lim |
| ⇒H⇒lim |
| = |
| =3 |
| | √x−1 | | | | 0,5 | |
x→1
23 sty 16:38