Wyznaczyć jawny wzór funkcji a
kielb: Funkcje rekurencyjne
Wyznaczyć jawny wzór funkcji a:
1) a1 = 2,
a2 = 8,
2an−1 + 3an−2, n ≥ 3
Jak się zabrać za takie zadanie?
23 sty 13:43
KKrzysiek: Skąd masz zadania?
23 sty 13:47
KKrzysiek: a3 = 2*8 + 3*2= 20
Ciąg geometryczny
23 sty 13:49
kielb: 2, 8, 20, ...
Ciąg geometryczny?
23 sty 13:53
kielb: Zrobiłem tak:
a
n = 2a
n−1 + 3a
n−2
a
n+2 = 2a
n+1 + 3a
n
x
2 = 2x + 3
x
2 − 2x + 3 = 0
x
1 = 3, x
2 = −1
x
1 = −3x
2 = 3
a
n = A * (x
1)
n + B * (x
2)
n
układ równań:
2 = A * −3
1 + B * 3
1
8 = A * 3
2 + B * 3
2
| | 1 | | 7 | |
odp: |
| * (−3)n + |
| * (3)n |
| | 9 | | 9 | |
Proszę o sprawdzenie
23 sty 14:20
kielb: Oczywiście w 4tej linijce ma być
x2 − 2x − 3 = 0
23 sty 14:21
Jerzy:
a3 = 18
23 sty 14:24
kielb: Hmmm,
a3 = 2 * 8 + 3 * 2 = 22
?
23 sty 14:26
Jerzy:
Tak, a wg Twojego wzoru: a3 = 18
23 sty 14:30
jc:
an = 2an−1 + 3an−2
x2=2x+3
x=−1 lub x=3
an = A (−1)n + B 3n
a1=2, a2=8
2=−A+3B
8=A+9B
10=12B, B=5/6, A=−1/3
an= (5/6) 3n − (1/3)(−1)n
23 sty 14:39
piotr: a(n) = 1/6 (3*(−1)n + 5*3n)
23 sty 14:43
benek: easy
23 sty 14:44
jc: A=3B−2=5/2−2=1/2 = 3/6 ≠ −1/3

czasem się mylę ...
23 sty 14:50
kielb: @piotr, jak to rozwiązałeś?
23 sty 14:51
kielb: Oki, już rozumiem

Dziękuję wszystkim
23 sty 14:55