funkcje
xy: Punkty A=(−2, 4) oraz B=(−1, 3) należą do wykresu funkcji f(x) = axb, gdzie x∊R oraz a>0,
b ≠ 0.
Wynika stąd, że:
A. a*b=3
B. a*b=716
C. a+b=3
D. a+b=4336
23 sty 13:12
Jerzy:
| | a−1 | | 1 | |
3 = |
| ⇔ 3 = |
| ⇔ a*b = 3 |
| | b | | a*b | |
Odp: A)
23 sty 13:14
Jerzy:
Oczywiście to bzdura
23 sty 13:19
Jerzy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = 3 ⇔ ab = |
| ⇔ b = |
| |
| ab | | 3 | | 3a | |
| 1 | | 3a | | 3 | | 3 | |
| = 4 ⇔ |
| = 4 ⇔ |
| = 4 ⇔ a = |
| |
| a2b | | a2 | | a | | 4 | |
| | 3 | | 4 | | 43 | |
a + b = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 36 | |
23 sty 13:25