Pochodna
Szymon: y=(x2 + 1)e−2x
I wyszło mi y'= x2(−2e−2x)
Dobrze?
23 sty 11:57
Jerzy:
Nie.
23 sty 11:59
Szymon: A mogę prosić o pomoc?
23 sty 12:00
Jerzy:
f'(x) = 2xe−2x − 2(x2 + 1)e−2x = 2e−2x(x − x2 −1)
23 sty 12:03
Szymon: y=3sin22x
y'=6sin2x * 2cos2x
A to dobrze?
23 sty 13:06
Jerzy:
Tak ... = 6sin4x
23 sty 13:08
Szymon: Dobra, to teraz jest taka sprawa, że przespałem technikum.
Jakieś porady nt przekształceń?
23 sty 13:20
Jerzy:
Konkretne przykłady.
23 sty 13:26
Szymon: 6sin2x * 2cos2x=6sin4x opiszesz dlaczego tak jest ? bo nie bardzo rozumiem
23 sty 13:30
Jerzy:
sin(2α) = 2sinαcosα
sin(4x) = sin(2*2x) = 2sin(2x)cos(2x)
23 sty 13:32
Szymon: A jeżeli mam przykład y=x arcsinx2?
Bo nie wiem czy dawać spacje w kalkulatorze czy nie
23 sty 14:08