matma
mateusz: Podstawa ostroslupa prawidlowego czworokotnego ABCDS jest kwadrat ABCD . Suma dlugosci
wszystkich krawedzi tego ostroslupa jest rowna 48. Cosinus kata jaki tworzy krawedz boczna i
plaszczyzna podstawy jest rowna pierwiastek z 2/ przez 4 .oblicz objetosc tego ostroslupa
23 sty 11:05
5-latek: Pytanie nr 1
Ile krawedzi bedzie mial ten ostroslup ?
Wobec tego ile wynosi dlugosc jednej krawedzi ?
Pewnik
Spodek wysokosci tego ostrospa znajduje sie w srodku okregu opisanego na podstawie ( a w
posdatwie masz kwadrat
23 sty 11:14
Jerzy:
Cześć

Krawędź boczna nie musi być równa krawędzi podstawy.
23 sty 11:19
5-latek: Witaj

Zauwazylem to wlasnie (moze nie dopisal ?
23 sty 11:21
mateusz: Takie mam poprostu polecenie a ja glupi
23 sty 11:40
5-latek: czyli nie napisane ze sa rownej dlugosci .
Po co tak piszsesz (nie tylko Ty jestes glupi .
23 sty 11:42
mateusz: Glupi Bo nie umiem tego
23 sty 11:43
5-latek:

SO wysokosc
23 sty 11:53
mateusz: A objetosc jaka
23 sty 18:04
Mila:
wg rysunku 11:53
|OS|=H− wysokość ostrosłupa
1)
4a+4b=48 /:4
a+b=12
|DB|=a
√2
2)
W ΔSOB:
| | |OB| | | 12a√2 | | √2 | |
cosα= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | b | | b | | 4 | |
b=2a
a+2a=12⇔3a=12⇔
a=4
b=8
3)
W ΔSOB:
H
2+|OB|
2=b
2
H
2+(2
√2)
2=8
2
H
2=64−8=56
H=
√56=
√4*14=2
√14
4)
podstawiaj liczby i licz.
23 sty 19:01