matma
mateusz: Suma dlugosci wszystkich krawedzi prostopadloscianu jest rowna 56 .podstawa prostopadloscianu
jest prostokat ktorego jeden z bokow MA dlugodc 3 . Wyznacz dlugosci dwoch pozostalych
krawedzi tego prostopadloscianu tak by jego pole powierzchni calkowitej bylo najwieksze
23 sty 11:02
Jerzy:
4(3 + b + c) = 56 ⇔ b + c = 11
Pc = 2(3b + 3c + bc)
b = 11 − c
Pc = 2[3(11 − c) + 3c + (11 − c)*c] .... i szukaj maksimum tej funkcji.
23 sty 11:17
mateusz: Nie kapuje
23 sty 11:41
Jerzy:
Tam jest pomyłka:
Pc = 2(3b + 3c + 3bc)
Pc = 6(b + c + bc) = 6[11 − c + c + (11 − c)*c]
i czego nie rozumiesz ?
23 sty 11:52
5-latek: Moze nie rozumiec bo nie robi (albo nie umie zrobic rysunku do zadania )
Wez sobie no pudelko od zapalek i masz prostopadloscian
23 sty 11:56
mateusz: Nic mi nie wychodzi
23 sty 19:32
mateusz: Pc=66+66c−66c2
23 sty 19:33
mateusz: I Co teraz?
23 sty 19:34