do kazdego pytania napisz tak lub nie
DKDKDKKDJAHSD: 1.Wielokąt ma 5 przekątnych
−Suma miar kątów wewnętrznych tego wielokąta wynosi 540 Stopni TAK/NIE
−Jeżeli zwiększymy liczbę boków o 1 liczba przekątnych zwiększy się o 4 TAK/NIE
−Ten wielokąt może mieć co najwyżej 3 kąty proste TAK/NIE
2. Z trzech trójkątów równobocznych zbudowano trapez równoramienny. Owód jednego trójkąta
wynosi 15cm
−Obwód trapezu wynosi 45cm TAK/NIE
−wysokość trapezu ma długość 5 cm TAK/NIE
−Gdybysmy zbudowali trapez z trójkątów o obwodzie większym niż 3 cm to obwód trapezu byłby
większy o 5cm TAK/NIE
23 sty 10:48
Jerzy:
1)
T
T
T
2)
N
N
T
23 sty 10:58
5-latek:

5 przekatnych ma 5−ciokat (nie musi byc foremny
Suma katow wewnetrznch 5−ciokata
(n−2)*180= 5−2)*180=540 OK
jesli zwiekszymy bok o 1 to dostaniemy szsesciokat
Liczb aprzekatnych wyraza sie wzrem
| | n(n−3) | | 6*3 | |
p= |
| = |
| =9 OK |
| | 2 | | 2 | |
Wielokat ktory ma wiecej niz 4 boki to ma mniej niz 4 katy proste
gdyby mial 4 to bylby czworokatem
Gdyby mial wiecej niz 4 katy proste to suma kątow zewnterznch bulaby wieksza niz 720
o co jest
sprzeczne z tym ze suma katow zewnwtrznych dowolnego wielokata wynosi 720
o
23 sty 11:36
5-latek:

Skoro obwod jednego trojkata rownobocznego wynosi 15cm to bok ma 5 cm
23 sty 11:41
23 sty 12:01