matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyboczenie
olek:
jak zmieni sie wartośc siły krytycznej, jeżeli pręt wydłuzymy o 10%? l
2
=1,1 l ?
π
2
EJ
P
kr
=
l
2
π
2
EJ
U {P
kr2
{P
kr1
=
*
l
1
2
l
2
2
l
2
2
1,1
2
L
2
100/121
100
=
=
=
=
=0,83
π
2
EJ
l
1
2
L
2
1
121
1−0,83=17% − siła krytyczna zmaleje o 17%?
23 sty 09:07