calka
czeko: witam mam taką całeczkę
22 sty 23:38
jc: Kto Ci dał taką straszną całkę do policzenia?
Policzysz, ale ile się naliczysz...
Najlepiej wklikaj do jakiegoś programu, choćby do maximy.
22 sty 23:48
jc: A może tak?
tg 2x = (2tg x) / (1 − tg
2 x)
Całkujemy więc
2/(1−tg
2 x)
Pomnóżmy i podzielmy przez (1+tg
2x) = (tg x)'
| | 2 | | dt | |
Mamy więc do policzenia całkę ∫ |
| |
| , t=tg x |
| | 1−t2 | | 1+t2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
całka = ∫( |
| + |
| + |
| )dt = |
| | 2(1−t) | | 2(1+t) | | 1+t2 | |
| | 1 | | 1+t | | 1 | | 1+tg x | |
= |
| ln| |
| | + arc tg t = |
| ln| |
| | + x |
| | 2 | | 1−t | | 2 | | 1−tg x | |
Sprawdź, mogłem coś pomylić!
22 sty 23:57
Weteran: Drogi jc,
W tym momencie wychodzi cała twoja niekompetencja... Jak można kazać komuś wprowadzić całke do
maximy?!
Na kolokwium/egzaminie tez ma sobie wklikać? To jest namowa do łamania prawa, a dodatkowo
łamiesz kręgosłup moralny tego chłopaka.
To jest naprawde niepoważne zachowanie

! Po co udzielać tak infantylnych odpowiedzi?
23 sty 00:05
czeko: dzięki
23 sty 00:15