Oblicz parametr m, dla którego funkcja ma ekstremum lokalne równe 10
SEKS INSTRUKTOR : Dana jest funkcja
f(x)=2x3−3x2+mx+3
Znaleźć parametr m tak, żeby f(x) miała ekstremum lokalne równe 10.
Obliczam pochodną
g`(x)= 6x2−6x+m
g`(0)=m
Co dalej zrobić? Ekstremum, czyli funkcja musi najpierw rosnąć, później maleć, czyli m będzie
mniejsze od 0?
Jak to zrobić?
22 sty 22:52
/robuss: Nie ,
należy rozwiązać układ równań
g'(x)=0 //warunek konieczny istnienia ekstremum
g(x)=10 // wartość ekstremum równa 10
Wyjdzie x=−1 i m=−12
23 sty 07:09