MATURA
ja;D: Odcinek Ab jest wysokością trójkąta równobocznego. Oblicz długść boku trójkata, jeśli wiadomo,
że A=(−3,−2)
B=(5,2)
15 sty 21:01
Pitbull98: pisze
15 sty 21:18
Pitbull98: A=(−3,−2)
B=(5,2)
Ab=√64+16=4√5
h=a√32
4√5=a√32
8√5 a√3
a=8√5√3 i tylko usuwasz niewymiernosc z mianownika
15 sty 21:23
Pitbull98: aj przepraszaam pomyliles sie zle przeczytalem tresc zadania
15 sty 21:24
Pitbull98: chciaz nie. jak moze byc AB wysokoscia trojkata
15 sty 21:25
Fruu: dobrze =) tylko jaki jest wzor na dlugosc odcinka?
15 sty 21:28
Pitbull98: dlugosc odcinka to √(x1−x2)2+(y1−y2)2
15 sty 21:30
Pitbull98: ale jakim cudem ab moze byc wysokoscia jak przeciez sa to wierzcholki trojkata mam racje.

a jesli mamy wierzcholki tojkata to wystarczy obl tylko odleglosci tych punktow
15 sty 21:31
Fruu: AB nie jest wierzcholkiem, lecz wysokoscia trojkata rownobocznego. Majac wzor na h w trojkacie
rownobocznym mozesz wyznaczyc dlugosc odcinka a.
15 sty 21:34
Pitbull98: czyli to co zrobilem jest dobrze
15 sty 21:38
Julek:
Pitbull98, dobrzee
15 sty 21:39