Keepo
Alky: | | 2 | |
Witam, mógłby ktoś rozwiać moje wątpliwości dotychące wyniku takiej całki ∫ |
| dx (moja |
| | 7x+14 | |
odpowiedz nie zgadza się z odpowiedziami które mam )
| | 2 | | 2 | |
Wychodzi mi |
| ln|x+2|+C natomiast powinno być (wg odpoweidzi ) |
| ln|7x+14|+C Nie wiem |
| | 7 | | 7 | |
czy to kwestia tego że może najpierw wyciągnąłem sobie ułamek przed całkę a potem podstawiłem
czy co. Niby taka prosta a ..
22 sty 22:26
jc: ln|7x+14| = ln|x+2| + ln 7, ln 7 to stała
22 sty 22:29
KKrzysiek: dt = 1dx
| | 1 | | 2 | |
∫ |
| dt = |
| * ln|t| + C= ln|7x+14| + C |
| | t | | 7 | |
22 sty 22:31
KKrzysiek: błąd w ostatn linijce
| | 1 | |
2∫ |
| dt = ln|t| +C = 2ln|7x+14| + C |
| | t | |
22 sty 22:32
KKrzysiek: | | 1 | |
i pierwszej xD, powinno być 2∫ |
| |
| | 7x+14 | |
22 sty 22:33
KKrzysiek: W OGÓLE WSZĘDZIE JEST ŹŁE, ZAPOMNIALEM o SIODEMCE , zaraz poprawie
22 sty 22:34
etna: Jeżeli t =7x+14
to dt=7dx
Dlatego wynik KKrzysiek zawiera błąd.
22 sty 22:35
KKrzysiek: ∫U{2]{7x+14}
t = 7x+14
dt = 7dx
| | 2 | | 1 | | 1 | | dt | | 2 | | 1 | | 2 | |
∫ |
| = 2∫ |
| = 2*∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| dt = |
| |
| | 7x+14 | | 7x+14 | | t | | 7 | | 7 | | t | | 7 | |
22 sty 22:36
KKrzysiek: ETNA PRZECIEŻ TO NAPISAŁEM, NIE MUSISZ DWA RAZY TEGO SAMEGO PISAĆ
22 sty 22:36
KKrzysiek: @Alky, powinno się zgadzać.
22 sty 22:38
jc: Powtórzę, oba wyniki są dobre. Różnią się stałą.
22 sty 22:40
Alky: Tak rzeczywiśćie zgadza się. Dzięki zarówno Tobie ( dałeś się oszaleć xD ) jak i jc

Wytłumaczcie mi tylko dlaczego to co zrobiłem jest nielegalne .. Na początku wyciągnąłem przed
znak całki 2/7 i miałem w mianowniku x+2 i to podstawiłem za t . Jakoś przebrnąłem dotychczas
do całek trygonometrycznym i zwykle robiłem noramlnie takie przykłady teraz trafiłem na coś
takiego i ... No cóż
22 sty 22:41
KKrzysiek: stała to stała, pochodna z niej to i tak zero
22 sty 22:45
jc: Dobrze Ci wychodzi. Ja po prostu nie pisałem ułamka 2/7. Twoja odpowiedź bardziej
mi się podoba niż ta druga odpowiedź.
22 sty 22:46
KKrzysiek: @Alky z jakiego zbioru bierzesz zadania?
22 sty 22:48
Alky: Póki co robię to co mam dołączone do prezentacji z e−Trapezu z Krystianem Karczyńskim.
3 kursy całki oznaczone nieoznaczone i pochodne ( niekoniecznie w tej kolejności

) i każdym
kursie około 6 tematów i do każdego z nich blisko 20−30 przykładów do rozwiązania
A wracając, możecie mi odpowiedziećna 22:41 ? Czemu to co zrobiłem jest złe ?
22 sty 22:52
KKrzysiek: Nikt nie powiedział, że jest źle
22 sty 22:52
KKrzysiek: Zobacz 22:45
22 sty 22:53
Alky: | | 2 | | 1 | |
Mam na myśli to że najpierw wyciągnąłem |
| przed całkę i dostałem ∫ |
| i teraz |
| | 7 | | x+2 | |
podstawienie t=x+2
22 sty 22:53
Alky: Okej daj mi chwile na przeanalizowanie
22 sty 22:54
piotr: 2ln|7x+14| = 2(ln|x+2| + ln2)
ln2 to stała, wyniki różnią się o stałą co jest normalne
22 sty 23:00
KKrzysiek: @Alky policz pochodną z obu wyników, i zobacz jakie wyrażenie podcałkowe dostaniesz.
22 sty 23:16
Alky: Cholera jestem kretynem. Jasne . Teraz widzę, że od początku próbowaliście mi wyjaśnić porblem
i dopiero teraz jak potknąłem się o swój mózg schodząc po schodach ogarnąłem co i jak. Może
wynika to z mojej oporności możę z późnej pory a może zwyczajnie za szybko wyszedłem z
podstawówki ale nagle od tak uznałęm że lnx to iloczyn x i ln ( nie wiem, na prawde nie
pytajcie

..) Jak teraz rozumiecie próbowałem zrobićz ln|7x+14| 7ln|x+2|... :X
Dziękuję wszystkim za pomoc ipróbowanie wytłumaczyć dlaczego 1+1 to 2 a nie np 8 ..
22 sty 23:19
Alky: @KKrzysiek spoko, rozumiem co i jak tylko tak jak mówię coś jest ze mną nie tak xD Nie wiem
dlaczego nagle uznałem że zaczne sobie mnoyć znak logarytmu z liczbą logarytmowaną. Chyba
jużmi starczy na dziś. Zwłaszcza że na ten przykłąd natknąłem siętak przypadkiem bo gdzieśgo
znalazłęm i uznałęm że sobie zrobie ....
22 sty 23:21
Alky: PS wybaczcie te literówki ale mojej klawiatura dostała przerzuty ode mnie ...
22 sty 23:22
Alky: Moja *
22 sty 23:23