prawdopodobieństwo
Maryla27: 90% Włochów i 40 % Polaków to zwolennicy kawy. Z grupy 300 Włochów i 500 Polaków wybrano jedną
osobę. Okazało się, że nie jest zwolennikiem kawy. Jaka jest szansa że, jest to Włoch?
Proszę o pomoc.
22 sty 22:21
qwerty: Chyba tyle co zrobiłaś jest dobrze, na drzewku to ładnie widać
22 sty 22:46
yht:
nie, trochę inaczej to robimy
wiemy że wybrana osoba nie jest zwolennikiem
liczymy więc ilu mamy przeciwników kawy:
10%*300 + 60%*500
wynik powyższego działania jest równy Ω
A − zdarzenie, że wybrano Włocha który nie jest zwolennikiem kawy
A = 10%*300
22 sty 22:50
tomek:
a tak porządnie to tw. Bayesa ...związane z prawdopodobieństwem całkowitym
22 sty 23:03
Mila:

K'− wybrana osoba nie jest zwolennikiem kawy
| | 5 | | 6 | | 3 | | 1 | | 33 | |
P(K')= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 8 | | 10 | | 8 | | 10 | | 80 | |
| | P(W∩K') | | | | 3 | | 1 | |
P(K'/W)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(K') | | | | 33 | | 11 | |
22 sty 23:20
Maryla27: Rozumiem,Dziękuję bardzo.
Czy mozna to zaliczyć do prawdopodobieństwa warunkowego?
wtedy
AnB − zdarzenie, że "wybrano Włocha który nie jest zwolennikiem kawy"
B − zdarzenie takie, że "wybrano osobę, która nie jest zwolennikiem kawy"
i po podstawieniu do wzoru wychodzi chyba to samo.
Proszę tylko o odpowiedź.
22 sty 23:20
Maryla27: Bardzo dziękuję za pomoc.

Rozumiem.
22 sty 23:32
Mila:
Tw. Bayesa i prawd. całkowite.
Twierdzenie Bayesa stosujemy wtedy,
gdy znamy wynik doświadczenia i pytamy o jego przebieg.
22 sty 23:48