Szereg maclaurina
frych95: Witam, mam zadanie: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbioru:
Czy da się go wyznaczyć jakoś prościej (bez liczenia kilku pochodnych) np. znając rozwinięcie
22 sty 21:29
Adamm: rozbij na ułamki proste
22 sty 21:29
piotr: f(x) = 2/(−3 + x) + 1/(−1 + x)
22 sty 21:32
frych95: To od razu zapytam o takie zadanie:
Wyznaczyć szereg maclaurina i podać szósta pochodną (być może jest to błąd zadania i chodzi o
Taylora) dla
| | 1 | |
f(x) = |
| sin2x + cos2x dla x != 0 |
| | x | |
3 dla x = 0
oraz podać ile wyrazów potrzeba aby uzyskać dokładność 0,0001
22 sty 21:36
piotr: 2/(−3+x)+1/(−1+x)= ∑n = 0∞(−1− 2*3−1 − n)xn dla |x|<1
22 sty 21:37
piotr: w jakim przedziale taka dokładność?
22 sty 21:48
frych95: Nie mam podanego
22 sty 21:56
piotr: 2.
| | 2 | | 1 | |
f(x) = ∑n=0∞ (−1)n22n( |
| + |
| )x2n |
| | (2n+1)! | | (2n)! | |
22 sty 22:14
piotr: 3 − (10 x2)/3 + (14 x4)/15 − (4 x6)/35 + (22 x8)/2835 − (52 x10)/155925 +
+ (4 x12)/405405
np. dla przedziału −1≤x≤1 należy wziąć wyraz z 12−tą potęgą aby otrzymać dokładność 0,0001
22 sty 22:18