Oblicz całkę (raczej prosta)
Denis:
Rozwiąże mi ktoś? Przykład z internetu, a nie mogę go zrobić metodą podstawienia itd. bo nie
wiem jak ruszyć
22 sty 21:20
Benny: | 5+x | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x+2)(x2+4x+8) | | x+2 | | x2+4x+8 | |
znajdź współczynniki A,B,C
22 sty 21:23
Denis: I poproszę odpowiedzi na kilka pytań

1. Czy każdą całkę można rozwiązać bez znania metody rozwiązywania "przez częśći"?
22 sty 21:24
Adamm: Denis, praktycznie żadną
22 sty 21:27
jc: Denis, co widzisz strasznego we wzorze ∫f'g dx = fg−∫fg'dx ?
22 sty 21:30
Adamm: chyba dużo ludzi ma z tym problem
pewnie problem sprawia im zastosowanie tego wzoru w praktyce
22 sty 21:31
Denis: No właśnie widziałem kilka zadań z zastosowaniem tego wzoru i można się łatwo pomylić

Macie
może jakiś fajny poradnik, z którego łatwo się nauczyć tej metody?
22 sty 21:49
Adamm: poradnik:
rób zadania
22 sty 21:51
Denis:
Hah

To samo nam mówi profesor

Ps: Nie ogarniam chyba tego rozkładu co dał Benny

(Wybaczcie. Może prymusem nie jestem ale pół kartki zapisałem i źle myślę
22 sty 21:58
Adamm: zwyczajnie wymnażasz i korzystasz z właściwości wielomianów, masz układ równań i wyznaczasz
współczynniki
to funkcja wymierna, naucz się liczyć całki wymierne
22 sty 22:00
Denis: O właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem. Nie wiedziałem jak się liczy całki wymierne

Idę o
tym poczytać. Dzięki wielkie.
22 sty 22:04
piotr: (5 + x)/((x + 2) (x2 + 4 x + 8)) = 3/(4 (2 + x)) + (−2 − 3 x)/(4 (8 + 4 x + x2))
22 sty 22:36
Mariusz:
| 5+x | | 5+x | |
| = |
| |
| (x+2)(x2+4x+8) | | (x+2)((x+2)2+4) | |
x+2=2t
dx=2dt
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3+3t2−3t2 | |
= |
| ∫ |
| dt+ |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | t2+1 | | 4 | | t(t2+1) | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 2t | |
= |
| ∫ |
| dt+ |
| ∫ |
| dt− |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | t2+1 | | 4 | | t | | 8 | | t2+1 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
= |
| arctan(t)+ |
| ln|t|− |
| ln|t2+1|+C |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 1 | | x+2 | | 3 | | 3 | |
= |
| arctan( |
| )+ |
| ln|x+2|− |
| ln|x2+4x+8|+C |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
22 sty 23:13