sinx − cosx = 5 − 2 √67 i tgx= 5√612
2cosx −3sinx wiedząc, że ctg=2cosx i x należy (00 ; 900)
tgx=15 − 3* (√1− cos2x) ? dobrze kombinuję?
można tez w ten sposób:
| 1 | ||
zmieniłem oznaczenia u mnie alfa to kąt, a x to jakaś liczba rzeczywista dodatnia − tgα= | ||
| 5 |
| x | √26 | |||
zatem sinα= | = | |||
| x√26 | 26 |
| 5x | 5√26 | |||
a cosα= | = | |||
| x√26 | 26 |
| sinx | 1 | 1 | ||||
tgx= | = | => sinx= | cosx => jedynka trygonometryczna sin2x+cos2x=1 | |||
| cosx | 5 | 5 |
| 1 | |
cos2x+cos2x=1 | |
| 25 |
| 26 | |
cos2x=1 | |
| 25 |
| 25 | ||
cos2x= | ||
| 26 |
| 5 | 5√26 | |||
cosx= | = | (pamiętając że dla kątów (0,90) − sinx>0 i cosx>0 | ||
| √26 | 26 |
Tak szeroko i zrozumiałego materiału jeszcze nie miałem
!
Dziękuję super! Czy mógłbym prosić o rozwiązanie reszty przykładów?