pytanie trygonometria
olla: Oblicz miary kątów ostrych α i β wiedząc, że sin (α− β) = 1/2 i cos(α+ β) = 1/2 i α oraz
β⊂(0,π/2) znam i wiem jak to zadanie zostało zrobione,ale nie wiem dlaczego należy przyjąć ze
α−β to 30 α+β=60 głupie pytanie ale dlaczego nie można zrobić odwrotnie? α−β= 60 α+β=30
22 sty 20:29
olla: Nie chce rozwiązania tylko odpowiedź na moje pytanie
22 sty 20:52
yht:
gdyby zrobił odwrotnie tzn. α−β= 60 α+β=30 to by wyszło że
sin(600) = 1/2
cos(300) = 1/2
co jest sprzecznością
22 sty 21:05