funkcja kwadratowa
Zdzisław: wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x)=ax2+b wiedząc że jej zbiorem wartości jest przedział
(−∞;3> i że do jej wykresu należy punkt (2;−1)
22 sty 20:18
5-latek:

Wiemy ze q= 3 wobec tego naszse b=3
teraz nalezy obliczyc a . Wiem z tego przedzia;lu ze a<0 musi byc
y=ax
2+3
podsatwiamy wspolrzedne punktu
2=a*(−1)
2+3
2= a+3
−1=a
wzor funkcji to y=−x
2+3
22 sty 20:26
Zdzisław: Dziękuje serdecznie, bardzo proste zadanie, a takie głupiutkie błędy popełniałem
22 sty 20:29
Zdzisław: Odpowiedź jak najbardziej poprawna lecz twoje podstawienie mi nie pasuje. Skoro punkt P(2;−1)
należy do wykresu funkcji, to twoje podstawienie zrobiłeś na odwrót

wg mnie powinno być:
−1=a*(2)
2+3, czyż nie?
22 sty 20:31
michał: Słusznie
22 sty 20:34
5-latek:
Tak oczywiscie pomylilen sie przy podsatwieniu

Poprawie
−1= 4a+3
−4=4a to a=−1
Przepraszam
22 sty 20:45