Edek: równanie liniowe może być:
a) sprzeczne gdy. np.2=1
b) oznaczone np.x=1
c)nieoznaczone np.0=0
a)x(m−1)=m
2−1
x(m−1)=(m−1)(m+1)
dla m=1 mamy 0=0 czyli jest nieoznaczone
dla R−{1} mamy równanie x=m+1 czyli oznaczone
b)x(m+3)=2(m+3)
dla m=−3 mamy 0=0 czyli jest nieoznaczone
dla R−{−3} mamy równanie x=2 czyli oznaczone
c)x(m
2−1)=1−m
x(m−1)(m+1)=−(m−1)
dla m=1 mamy 0=0 czyli jest nieoznaczone
dla m=−1 mamy 0=2 czyli jest sprzeczne
| | −1 | |
dla R−{−1,1} mamy równanie x= |
| czyli oznaczone
|
| | m+1 | |
d)x(a+b)=2a−3b
dla a=−b mamy 0=−5b czyli jest sprzeczny, jeżeli b≠0
dla a=−b oraz b=0 mamy 0=0 czyli jest nieoznaczony
| | 2a−3b | |
dla R−{−b} mamy równanie x= |
| czyli oznaczone |
| | a+b | |