Napisać równanie płaszczyzny
Hispanusss: Napisać równanie płaszczyzny spełniającej dane warunki:
a) Przechodzącej przez krawędz płaszczyzn π1 : 2x−y+3z−6=0 , π2 : x+2y−z+3=0 i punkt (1,2,4)
22 sty 20:02
Mila:

π1 : 2x−y+3z−6=0 ,
π2 : x+2y−z+3=0 i punkt P(1,2,4)
równanie parametryczne prostej, niech z=t, t∊r − parametr
l:
2x−y=−3t+6
x+2y=t−3
z=t gdzie t∊R
k
→=[−1,1,1] wektor kierunkowy prostej l
| | 9 | | 12 | | 4 | | 22 | |
AP→=[1− |
| ,2+ |
| ,4]=[− |
| , |
| ,4] || [−4,22, 20] || [−2,11,10] |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
n
→=[−1,1,1] x [−2,11,10]=[−1,8,−9] wektor normalny szukanej płaszczyzny
π: −1*(x−1)+8*(y−2)−9*(z−4)=0⇔
π: x−8y+9z−21=0
22 sty 21:04
jc: Płaszczyzny przechodzące przez wspomnianą krawędź mają postać
a(2x−y+3z−6)+b(x+2y−z+3)=0
Wystarczy dobrać a i b tak, aby powyższa płaszczyzna przechodziła przez punkt (1,2,4).
6a+4b=0. Bierzemy a=2, b=−3 i mamy rozwiązanie.
2(2x−y+3z−6)−3(x+2y−z+3)=0
x−8y+9z−21=0
22 sty 21:23