Wykaż, że trójkąt jest prostokątny
SEKS INSTRUKTOR : Wykaż, jeżeli
a,b,c − boki trójkąta
r − promień okręgu wpisanego w trójkąt
a+b−c
r=
2
to ten trójkąt jest prostokątny
Wiem jak zrobić to zadanie od drugiej strony, wiem że trójkąt podzielony promieniami utworzy 3
deltoidy,
z których jeden bedzie kwadratem, ale nie wiem jak to udowodnić.
22 sty 19:34
g:
(a+b+c)*r
(a+b+c)*(a+b−c)
a2+b2+2ab−c2
Pole trójkąta S =
=
=
2
4
4
a*b*sinα
Również S =
oraz c2 = a2+b2−2ab*cosα (α to kąt między a i b).
2
Po skróceniach 1+cosα = sinα, α = π/2
22 sty 20:26
SEKS INSTRUKTOR : DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM SEKS INSTRUKTOR