matma
mateusz:

Rysowanie spirali mieszczacej sie w kwadracie zaczynamy od narysowqnia odcinka o dlugosci 3
.nastepnir o dlugosci 5 a potem o dlugosci 7 ..kazdy dluzszy od poprzedniego o 2 (patrz
rysunek) z ilu odcinkow sklada sie spirala ktorej dlugosc (suma wszystkich dlugosci odcinkow)
jest rowna 143
22 sty 19:20
Adamm: a1=3, r=2
an=143, an=3+(n−1)*2
n=71
z 71 odcinków
22 sty 19:22
mateusz: Dzieki
22 sty 19:25
Mila:
Adamie, nie doczytałeś.
Sn=143
a
1=3
r=2
a
n=3+(n−1)*2=2n+1
143=(2+n)*n
n
2+2n−143=0
n=11
22 sty 22:39